Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Trudno jest być dobrym we wszystkim

16 grudnia 2016 | Życie Lubelszczyzny | Beata Drewnowska
źródło: materiały prasowe

Lubelszczyznę niesłusznie nazywa się Polską B – przekonuje prezes Spółdzielczej Mleczarni Spomlek.

Rz: Urodził się pan w Warszawie, a wczesną młodość spędził na Mazurach. Jednak od ponad 30 lat związany jest pan z Radzyniem Podlaskim i Spomlekiem...

Edward Bajko: Studiowałem technologię żywności na Akademii Rolniczo-Technicznej w Olszynie. Podczas studiów, razem z moją żoną Wiesią, która studiowała ten sam kierunek, trafiliśmy do Spomleku w ramach tzw. objazdówki. Tak nazywało się wtedy zwiedzanie zakładów przez studentów. Spółdzielnia zaproponowała nam stypendium fundowane, które trzeba było następnie odpracować, co miało potrwać dwa lata.

Dlaczego postanowiliście zostać na stałe?

Spodobała nam się atmosfera i nowoczesny zakład. Dostaliśmy tu także mieszkanie. Obawiałem się, że będzie mi brakować ukochanych Mazur. Ale odnaleźliśmy tu swoje miejsce. Choć nie ukrywam, że bardzo często odwiedzam moje rodzinne strony.

Jak z perspektywy lat zmienił się Radzyń Podlaski i okolice?

Zdecydowanie poprawiła się infrastruktura drogowa i mieszkaniowa. Co więcej, zmiany na lepsze były tu widoczne znacznie szybciej niż w innych regionach, np. na...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10626

Wydanie: 10626

Spis treści

Styl życia

Zamów abonament