Przerwa śniadaniowa nie tylko na posiłek
Osoby wykonujące pracę przynajmniej 6 godzin dziennie, mają prawo do 15-minutowej przerwy, zwanej potocznie śniadaniową. Choć od nich zależy, jak ją spożytkują, szef może im zakazać wyjścia z firmy.
Sebastian Kryczka
Każdy rodzaj pracy wiąże się z postępującym zmęczeniem osoby, która ją wykonuje. Dotyczy to zarówno prac fizycznych, odznaczających się dużym wydatkiem energetycznym, jak również siedzącej pracy umysłowej. Aby zapewnić właściwą równowagę między pracą a odpoczynkiem, przepisy o czasie pracy regulują dopuszczalne normy czasu pracy, w tym zagadnienia przerw i odpoczynków.
Na szczególne względy mogą liczyć pracownicy wykonujący swoje obowiązki w dobowym wymiarze wynoszącym co najmniej 6 godzin. Mają oni prawo do przynajmniej 15-minutowej przerwy, wliczanej do czasu pracy ze wszystkimi tego konsekwencjami, szczególnie finansowymi. Należy pamiętać, że ten kwadrans to absolutne minimum. Pracodawca, uwzględniając specyfikę pracy, może wydłużyć przerwę, jak też wprowadzić przerwę dodatkową.
Jedzenie nie na...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta