Japonia czeka na polską żywność, otwarcie coraz bliżej
Rośnie unijny eksport żywności. Tymczasem już niedługo otworzy się przed producentami nowy rynek – Japonia.
W maju unijni producenci z branży rolno-spożywczej wysłali w świat o 9 proc. więcej żywności niż w maju poprzedniego roku – poinformowała Komisja Europejska. Eksport żywności w ciągu ostatnich 12 miesięcy (od czerwca 2016 do maja 2017), osiągnął pułap 131,8 mld euro, o 2,6 proc. więcej niż w poprzedzającym okresie.
UE wysłała w świat więcej wieprzowiny, ale największy wzrost zanotowano w eksporcie wina, żywności dla dzieci i mleka w proszku. Wzrósł eksport do USA, Rosji i Azji, zwłaszcza Chin, Hongkongu, Korei i Japonii.
Największe...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta