„Koszt wytworzenia jako podstawa wyceny produktów”
Prezentowane w sprawozdaniu finansowym informacje o kosztach wytworzenia pozostających w zapasie produktów (bilans) oraz kosztach wytworzenia sprzedanych produktów (rachunek zysków i strat) w istotny sposób wpływają na podejmowanie decyzji.
Ważne jest uświadomienie znaczenia prawidłowej informacji o kosztach wytworzenia produktów – koszt wytworzenia stanowi bowiem kategorię uniwersalną, a informacja o nim może być wykorzystywana do różnych celów, także (a może przede wszystkim) do zarządzania.
Z moich obserwacji praktyki rachunku kosztów w przedsiębiorstwach działających w Polsce wynika, że pozostawia ona wiele do życzenia. Rozwiązania zawarte w ustawie o rachunkowości są bardzo ogólne, co sprawia, że użytkownicy muszą sięgać po liczne publikacje poświęcone tej tematyce. Autorzy publikacji (podręczników, monografii, instrukcji) często w odmienny sposób podchodzą do analizowanej tematyki. W rezultacie księgowi i inni zainteresowani tematyką wyceny produktów, mają problem z wyborem właściwych rozwiązań, które mogą zostać zastosowane w ich przedsiębiorstwach i być zgodne zarówno z wymaganiami ustawy o rachunkowości, jak też oczekiwaniami odbiorców zewnętrznych i wewnętrznych. Standard wypełnia tę lukę poprzez szczegółowe omówienie najtrudniejszych obszarów związanych z ustalaniem kosztu wytworzenia oraz kalkulacji kosztów niewykorzystanych zdolności produkcyjnych.
Standard definiuje najważniejsze pojęcia wykorzystywane przy ustalaniu kosztu wytworzenia produktów. Jest to ważny krok w kierunku ujednolicenia terminologii, gdyż...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta