Testy DNA będą dobierać nam dietę
Przyszłość żywności to produkty poprawiające jakość życia, rolnictwo miejskie, a także coraz więcej mięsa bez mięsa i alkoholu bez alkoholu. aleksandra ptak-iglewska
Obyś żył w ciekawych czasach – mawiają Chińczycy. Na rynku żywności z pewnością nastały czasy ciekawe. Obok trendów czysto konsumenckich duże zmiany wprowadza ustawodawca – domyka się zakaz handlu w niedzielę, prawdopodobnie od lipca wejdzie w życie podatek od słodzonych napojów i tzw. małpek. Już od marca największe sklepy mają oddawać niesprzedaną żywność.
Trendy konsumenckie
Firma Mintel, zajmująca się badaniem rynku, opracowała właśnie trendy, którymi – jej zdaniem – konsumenci będą się kierowali przez następne dziesięć lat. Według analityków na decyzje zakupowe wpływa siedem kluczowych czynników – dobrostan, otoczenie, technologia, prawa, tożsamość, wartość i doświadczenia.
– Głównym czynnikiem oddziałującym na zachowanie konsumentów staje się podejście całościowe, którego fundamentem są wygoda, transparentność i wartość – piszą badacze tej firmy w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta