Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Testy DNA będą dobierać nam dietę

26 lutego 2020 | Ekonomia i rynek
źródło: Rzeczpospolita

Przyszłość żywności to produkty poprawiające jakość życia, rolnictwo miejskie, a także coraz więcej mięsa bez mięsa i alkoholu bez alkoholu. aleksandra ptak-iglewska

 

Obyś żył w ciekawych czasach – mawiają Chińczycy. Na rynku żywności z pewnością nastały czasy ciekawe. Obok trendów czysto konsumenckich duże zmiany wprowadza ustawodawca – domyka się zakaz handlu w niedzielę, prawdopodobnie od lipca wejdzie w życie podatek od słodzonych napojów i tzw. małpek. Już od marca największe sklepy mają oddawać niesprzedaną żywność.

Trendy konsumenckie

Firma Mintel, zajmująca się badaniem rynku, opracowała właśnie trendy, którymi – jej zdaniem – konsumenci będą się kierowali przez następne dziesięć lat. Według analityków na decyzje zakupowe wpływa siedem kluczowych czynników – dobrostan, otoczenie, technologia, prawa, tożsamość, wartość i doświadczenia.

– Głównym czynnikiem oddziałującym na zachowanie konsumentów staje się podejście całościowe, którego fundamentem są wygoda, transparentność i wartość – piszą badacze tej firmy w...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11593

Wydanie: 11593

Spis treści

Reklama

Komunikaty

Nieprzypisane

Zamów abonament