Jak zaksięgować przekazanie żywności na cele społeczne
Operacje gospodarcze związane z umownym przekazywaniem przez sprzedawcę żywności pod tytułem darmym– za pośrednictwem organizacji pozarządowej – środków spożywczych na cele społeczne i charytatywne wymagają odpowiedniego ujęcia w księgach.
Zgodnie z art. 3 ust. 1 i 2 ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, sprzedawca żywności (podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze zajmujące się sprzedażą żywności w jednostce handlu detalicznego lub hurtowego) jest zobowiązany do zawarcia z organizacją pozarządową umowy w formie pisemnej lub elektronicznej w zakresie nieodpłatnego przekazywania żywności (tj. środków spożywczych) spełniającej wymogi prawa żywnościowego, a nieprzeznaczonej do sprzedaży (np. z uwagi na wady wyglądu żywności lub jej opakowań) na cele społeczne. Umowa taka zawiera postanowienia dotyczące: czasu i sposobu przekazywania żywności organizacji pozarządowej oraz jej rodzaju, podziału kosztów odbioru i dystrybucji żywności między stronami umowy, przypadków, w których organizacja...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta