Miejska farma dostarczy zioła szefom kuchni
Te nowatorskie uprawy rolne redukują zużycie wody blisko 13-krotnie w porównaniu z tymi tradycyjnymi, przynosząc 11-krotnie wyższe plony.
Za nowatorskim projektem stoją Michał Goławski oraz Jakub Szlachtowski. Ich startup Sie.Jemy prowadzi prace badawcze dotyczące wpływu światła i środowiska uprawowego na właściwości roślin, w tym szczególnie na ich smak. Dzięki odpowiedniemu środowisku stworzonemu w tzw. farmie hydroponicznej, bazylia produkowana w Bielsku-Białej może smakować dokładnie tak jak ta z toskańskich wzgórz.
Oświetlone regały
jak wzgórza Florencji
Odpowiednio dobrane widmo światła jest w stanie wpłynąć nie tylko na wygląd rośliny, ale także na stężenie substancji odpowiedzialnych za walory smakowe w jej liściach i łodygach. Sie.Jemy to jedna z pierwszych polskich farm wertykalnych. Miejska farma w Bielsku-Białej to jednak...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta