Bufet dla zleceniobiorców to dla fiskusa nie koszt
Rośnie liczba sporów o odliczenie poczęstunku dla załogi. Skarbówka wciąż nakazuje dzielić wydatki w zależności od formy zatrudnienia.
Przedsiębiorcy organizujący firmowy bufet wciąż mają dużo dodatkowej pracy. Zanim odliczą wydatki, powinni sprawdzić, kto korzystał z poczęstunku. Skarbówka podtrzymuje negatywne dla podatników stanowisko.
Kosztem uzyskania przychodu mogą być wydatki na świadczenia dla etatowców, nie dla zleceniobiorców.
Taką odpowiedź (nr 0111-KDIB1-1.4010.6.2021.2.ŚS) otrzymała spółka, która ponosi wydatki na nabycie artykułów spożywczych na rzecz swoich pracowników, współpracowników oraz kontrahentów. Są to np.: kawa, herbata, cukier, bezalkoholowe napoje chłodzące, słodycze, owoce oraz jogurty. Poczęstunek nie ma charakteru wystawnego ani wykraczającego poza ogólnie przyjęte normy w świecie biznesu.
Decyduje rodzaj umowy
Spółka...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta