Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Powoli ruszają restauracje, ceny muszą pójść w górę

12 maja 2021 | Ekonomia i rynek | Piotr Mazurkiewicz
źródło: Rzeczpospolita

Gastronomia po ponad półrocznym zamknięciu zaczynie się otwierać w sobotę – od ogródków. Sytuacja branży jest jednak tak zła, że wielu dostawców domaga się płatności wyłącznie gotówką.

 

Gastronomia obok kin czy klubów fitness jest branżą najmocniej dotkniętą skutkami pandemii. Ostatni lockdown sektora trwał siedem miesięcy, podczas których restauracje mogły sprzedawać tylko na wynos lub z dostawą.

Spowodowało to ogromne straty – rynek według różnych szacunków tylko w 2020 r. skurczył się o ok. 4 mld zł. Branża apeluje, by restauracje mogły obsługiwać w lokalach wcześniej niż 29 maja. Od soboty będą mogły przyjmować gości, ale tylko w ogródkach.

Ludzie chcą do lokali

Około połowa placówek sieci Sfinks ma ogródki, trwają przygotowania do otwarcia. – Nie spodziewamy się przyspieszenia, zwłaszcza że otwarcie ogródków i lokali dzielą dwa tygodnie, czyli nie tak dużo. Będziemy działać przy ograniczeniach i w reżimie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11959

Wydanie: 11959

Spis treści

Nieprzypisane

Zamów abonament