NSA potwierdził 5-proc. stawkę VAT dla dostaw na wynos
Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego nie pozostawia wątpliwości – sprzedaż żywności w systemie „drive through", „walk through", „food court" oraz „wewnątrz punktów sprzedaży" nie jest usługą gastronomiczną.
Do 24 czerwca 2016 roku posiłki na wynos były przez większość podatników obciążone 5-proc. stawką VAT. Tego dnia minister finansów wydał jednak interpretację ogólną przewidującą, że posiłki kupowane na wynos powinny być obciążone 8-proc. stawką, więc administracja skarbowa zaczęła kwestionować dotychczasową praktykę i narzucać wyższy podatek również w systemie „drive through", „walk through", „food court" oraz „wewnątrz punktów sprzedaży". Przedsiębiorcy bronili się i sprawy trafiły do NSA.
Sąd idzie do TSUE...
NSA skierował do Trybunału Sprawiedliwości UE kilka pytań prejudycjalnych.
Po pierwsze spytał czy pojęcie "usługa restauracyjna", na którą obowiązuje niższa stawka VAT, obejmuje sprzedaż gotowych dań. NSA chciał wiedzieć, czy dotyczy to sytuacji, gdy sprzedawca udostępnia miejsce na spożycie kupionego posiłku (stoliki, dostęp do toalet itp.), ale nie oferuje obsługi kelnerskiej. Dodatkowo, proces zamawiania jest uproszczony i/lub zautomatyzowany, a możliwości personalizacji zamówienia są ograniczone.
Po drugie, NSA zadał pytanie czy sposób przygotowania dań ma znaczenie. Chodzi między innymi o podgrzewanie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta