Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Wielki powrót do lokali, spada wartość dostaw

17 marca 2022 | Ekonomia i rynek | Piotr Mazurkiewicz
źródło: Rzeczpospolita

W 2021 r. wartość zamówień posiłków spadła o 11 proc., ten rok zapowiada się podobnie. To efekt rosnących cen, ale także powrotu do stacjonarnych punktów.

Gastronomia najpierw zmagała się ze skutkami pandemii, a teraz firmom dochodzą kolejne wyzwania w postaci wzrostu kosztów czy wojny na wschodzie. – Inwazja Rosji na Ukrainę jest przede wszystkim tragedią dla naszych sąsiadów oraz dziesiątek tysięcy ukraińskich pracowników polskiej gastronomii, których rodziny pozostały za wschodnią granicą. Niesie ona jednak również skutki gospodarcze, które mogą dotknąć rynek gastronomiczny – mówi Paweł Aksamit, prezes Stava.

– Dalszy wzrost cen energii i inflacja mogą uszczuplić portfele konsumentów i jednocześnie podnosić koszty funkcjonowania gastronomii. Można spodziewać się także wzrostu cen żywności – dodaje.

Uspokojenie nastrojów

Restauratorzy przyznają, że w pierwszych dniach wojny sale opustoszały, ale sytuacja wróciła już do normy. – Ludzie chcą namiastki normalności –...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12218

Wydanie: 12218

Spis treści

Reklama

Komunikaty

Zamów abonament