Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

W Polsce nie zabraknie żywności

17 marca 2022 | Ekonomia i rynek | Piotr Skwirowski

W kończącym się wkrótce sezonie spadki eksportu żywności na świecie nie będą zbyt dotkliwe, bo większość dostaw jest już zrealizowana. Obawy budzi następny sezon.

– Brak żywności w UE na pewno nam nie grozi – zapewnił w tym tygodniu w wywiadzie dla „Rz” Janusz Wojciechowski, unijny komisarz ds. rolnictwa. – Unia ma nadwyżki żywności. Ma nadwyżki eksportowe. Polska jest eksporterem netto żywności. Więcej jej sprzedajemy na zewnątrz, niż importujemy – dodał.

Jednak związane z wojną w Ukrainie problemy na światowych rynkach żywnościowych mogą być dotkliwe. – Rosja i Ukraina są znaczącymi globalnymi dostawcami szeregu produktów roślinnych – mówi nam Paweł Kowalski, ekspert z departamentu analiz...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12218

Wydanie: 12218

Spis treści

Reklama

Komunikaty

Zamów abonament