Polacy oszczędzają na chlebie, piekarnie w dołku
Ogromny wzrost kosztów energii i surowców już przekłada się na 30 proc. droższe pieczywo. W tej sytuacji coraz więcej osób woli tańsze produkty z dużych sieci niż z piekarni.
Po latach rozwoju sektor sklepów piekarniczo-cukierniczych przeżywa zastój i wpada w stagnację. Od kilku miesięcy branża alarmuje, że energia droższa o kilkadziesiąt procent czy drożejąca mąka będą gwoździem do trumny. Zmiany na rynku już widać.
Dyskonty na fali
– Rynek nowo powstających piekarni i ciastkarni mocno wyhamował. W tym roku Polacy zarejestrowali zaledwie 84 nowe piekarnie, jednocześnie wykreślając 77, więc rynek urósł zaledwie o 0,2 proc. Dzisiaj możemy mówić już nie o poważnym spowolnieniu, ale o stagnacji – mówi Tomasz Starzyk, rzecznik wywiadowni Dun & Bradstreet, która przygotowała dane specjalnie dla „Rzeczpospolitej”. – Wszystko wskazuje na to, że w bieżącym roku będziemy obserwowali odwrócenie wieloletniego wzrostowego trendu i spadek liczby nowo powstałych piekarni w porównaniu z analogicznym okresem roku ubiegłego. W najlepszym wypadku wartość...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta