Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Roślinne mięso to korzystnie zainwestowane pieniądze

26 stycznia 2023 | Ekonomia i rynek | Danuta Walewska
Zmiany w żywieniu są powolne, bo silne są lobby producentów mięsa i przyzwyczajenia konsumentów
autor zdjęcia: shutterstock
źródło: Rzeczpospolita
Zmiany w żywieniu są powolne, bo silne są lobby producentów mięsa i przyzwyczajenia konsumentów

Z raportu Boston Consulting Group wynika, że największą redukcję gazów cieplarnianych w stosunku do wydanych środków zapewnia przejście na roślinne zamienniki mięsa.

Zmiana zachodzi bardzo powoli m.in. dlatego, że silne jest mięsne lobby, a jeszcze silniejsze przyzwyczajenia konsumentów. Hodowcy zwierząt coraz częściej pokazują, że dbają o ich dobrostan.

Jednak transformacja rynku trwa, bo zwiększa się grupa osób, które szukają tego typu produktów. Rośnie także ogólna konsumpcja. To z kolei wpływa bezpośrednio na liczbę oferowanych produktów na półkach sklepowych. Tę tendencję wspiera także inflacja, bo zamienniki mięsa są od niego tańsze. Najsilniejsze są jednak argumenty ekologiczne.

Każdy bilion dolarów zainwestowany w roślinne mięso pozwala zaoszczędzić przeszło 4,4 mld ton CO2. Drugi w kolejności na tej liście ekologiczny cement zapewnia oszczędności 1,5 mld ton. Co więcej, inwestycje w produkcję zamienników mogą dać konkretne zyski, ale w dość dalekiej przyszłości.

Dlatego wejście na...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12480

Wydanie: 12480

Spis treści
Zamów abonament