Spór o stawkę VAT od sprzedaży ciastek na wynos
Stawka podatku od towarów i usług zależy od tego, czy przedsiębiorca sprzedaje towar gotowy, czy świadczy usługę wyżywienia.
Dla zastosowania właściwej stawki VAT produktów do spożycia przez ludzi nie ma znaczenia okoliczność, czy w punktach sprzedaży znajdują się stoliki i krzesła, czy są dostępne naczynia i sztućce oraz czy produkty pakowane są na wynos w pudełka z tektury albo owijane w bibułki.
Decyduje kwalifikacja
Organy skarbowe uznają, że sprzedaż własnych wypieków, lodów sprzedawanych ze swojego punktu gastronomicznego jest usługą związaną z przygotowaniem posiłków, którą trzeba opodatkować stawką VAT w wysokości 8 proc.
PRZYKŁAD
Zamierzam prowadzić działalność gospodarczą na podstawie wpisu do CEIDG w zakresie wypieków i sprzedaży ciast na wynos oraz lodów z automatu. W tym celu wynająłem lokal, w którym będzie pomieszczenie do wypieku ciast oraz część przeznaczona do sprzedaży. Ciasto będzie pakowane w tekturowe lub styropianowe pudełka a lody sprzedawane będą w waflach. W lokalu będą umieszczone dwa stoliki do bezpośredniej konsumpcji zakupionych lodów i ciastek. Zamierzam zatrudnić piekarza oraz osoby w celu sprzedaży gotowych wypieków i lodów, bez obsługi kelnerskiej. Czy moja działalność może zostać opodatkowana stawką VAT 5 proc. albo stawką zerową, czy też powinienem zastosować stawkę 8 proc.? – pyta czytelnik
Sprzedaż ciast z własnego wypieku na wynos i lodów...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta