Przez inflację mniej marnujemy i mniej kupujemy
Pandemia, ale i rosnące ceny spowodowały, że Polacy dużo większą wagę przywiązują do rozważniejszych zakupów. W efekcie mniej żywności trafia do śmieci.
Aż 66,5 proc. Polaków, którzy kupują zdrowe produkty, przyznaje, że walka z marnowaniem jedzenia jest dla nich teraz bardzo ważna. Z kolei tylko kilkanaście procent mówi, iż nie stara się kupować mniej produktów spożywczych. Pozostali z różnym natężeniem starają się jednak do koszyków wkładać mniej – wynika z badania Kantaru na użytkownikach aplikacji zdrowe zakupy.
Pokazuje to, jak wielka zmiana zaszła w polskich konsumentach w ostatnich latach. Obecne zmiany w zachowaniach zakupowych to efekt tak pandemii, jak i rosnących cen w sklepach – od miesięcy są one sporo wyższe niż rok wcześniej, wbrew pozytywnym przekazom NBP. Dynamika wzrostu cen w sierpniu w sklepach zmalała, ale wciąż było tam średnio 12,4 proc. drożej niż przed rokiem.
Mimo to, jak podaje Kantar, z badania wynika również, że dla konsumentów podczas zakupów najważniejsza jest jakość, na co wskazało 36 proc. Dopiero w drugiej kolejności badani wskazywali na cenę, wymienianą przez 25 proc. Z kolei 16 proc. wymieniło w tym kontekście informacje o składzie produktów.
– W dzisiejszych czasach...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta