Wzrost cen grilla zawstydza inflację
Najbardziej podrożały sosy, marynaty i przyprawy. Na zorganizowanie jednego spotkania przy grillu podczas majówki dwie trzecie Polaków chce wydać do 150 zł.
Ceny artykułów spożywczych na grilla są wyższe średnio o 3,9 proc. niż rok temu – wynika z badania UCE Research i agencji badawczej Hiper-com. To mocniej niż rynkowa średnia za marzec wynosząca 2,1 proc. i oficjalny wskaźnik inflacji konsumenckiej wynoszący 2 proc. Wygląda na to, że sieci handlowe chciały wykorzystać okazję i podniosły stawki najczęściej kupowanych z tej okazji produktów jeszcze mocniej niż reszty. Najbardziej, bo średnio o 10,8 proc. r./r., skoczyły ceny sosów, marynat i przypraw.
– Wzrost cen sosów, marynat i przypraw można przypisać kilku czynnikom. Produkty te często zawierają importowane składniki, których koszty mogły wzrosnąć z powodu droższego paliwa, zmian kursów walutowych czy problemów logistycznych – mówi Julita Pryzmont z Hiper-com Poland. – Dodatkowo zwiększone zainteresowanie kuchnią międzynarodową może podnosić popyt na te produkty, co w połączeniu z ograniczoną podażą prowadzi do wyższych cen. Również wzrost cen surowców i zmiany w polityce handlowej czy regulacjach sanitarnych mogą dodatkowo wpływać na koszty produkcji i finalne ceny dla konsumentów – dodaje.
Jest jednak drożej
Napoje bezalkoholowe są droższe o 8,2 proc....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta