Chcą karmić robakami. Więcej białka i witamin
Polacy będą budować fabryki owadów. Ich białko miałoby posłużyć jako składnik pasz, nawozów, a w przyszłości też artykułów spożywczych. Start-up Proteine Resources opracował zaawansowaną linię produkcyjną, wspieraną przez sztuczną inteligencję, która ma zapoczątkować tę rewolucję.
Według prognoz do 2050 r. globalny popyt na białko wzrośnie nawet o 60 proc. W obliczu tak dynamicznego wzrostu, a także wyzwań klimatycznych, zrównoważona hodowla i przetwarzanie owadów przez wielu ekspertów wskazywane są jako przyszłość produkcji protein. To ich nowe źródło będzie wykorzystywane zarówno do produkcji pasz, jak i żywności, a o potencjale tego rynku niech świadczy fakt, że wyceniany jest on na blisko 270 mld euro. Problem w tym, że ów potencjał nie był do tej pory w pełni wykorzystywany. Przedstawiciele Proteine Resources twierdzą, że przyczyną był brak efektywnego, rentownego modelu biznesowego, który zapewniłby ciągłość produkcji i powtarzalność wysokiej jakości produktu. I tu właśnie rewolucję szykuje polski start-up. Biotechnologiczna spółka z centralą w miejscowości Masłomiąca, położonej kilkanaście kilometrów od Krakowa, zamierza spopularyzować owadzie białko. Już teraz dostarcza je np. do pasz dla drobiu i zwierząt...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta