Kolejny pomysł na ratowanie jedzenia
Paczki z pełnowartościową żywnością, która nie trafiła do sprzedaży, z atrakcyjną ceną i dowozem do domu – to nowy pomysł firmy Too Good To Go.
Skala marnowania żywności poraża. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) podliczyła, że na świecie co roku marnuje się 1,3 mld ton żywności nadającej się do spożycia. To aż jedna trzecia produkcji żywności na Ziemi. W Polsce wedle szacunków co roku do kosza trafia blisko 5 mln ton żywności.
Najwięcej marnują gospodarstwa domowe, bo to jest aż 60 proc. Produkcja i przetwórstwo odpowiadają łącznie za 31 proc., przy czym na każde z nich przypada po ok. 15 proc. marnowanej żywności. Niewielka jej ilość, w stosunku do pozostałych ogniw, marnuje się natomiast podczas transportu i magazynowania – to mniej niż 1 proc. Handel odpowiada za straty na poziomie ok. 7 proc., a gastronomia niewiele powyżej 1 proc. Eksperci wyliczają, że w każdej sekundzie, przez cały rok, w naszym kraju do kosza wyrzucanych jest blisko 153 kilogramy żywności w całym łańcuchu żywnościowym – z tego aż 92 kg w polskich domach.
Wiele organizacji na całym świecie prowadzi działania, których celem jest ograniczenie skali marnotrawienia żywności. Oprócz...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)
