Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Producenci mięsa w Polsce borykają się z rosnącymi kosztami

21 lipca 2025 | Ekonomia i rynek | Piotr Skwirowski
źródło: Rzeczpospolita

Branża mięsa zmaga się z wieloma wyzwaniami. Perspektywy nie są jednak złe. Nasi producenci mają szansę szerszego wyjścia na rynki zagraniczne.

Kondycji polskiej branży mięsa w Polsce na półmetku tego roku przyjrzeli się eksperci Banku Pekao. Badanie nie dało jednolitego obrazu. Kondycja branży jest bowiem zróżnicowana. Segment wołowiny wykorzystuje dobrą koniunkturę w Europie i wzrost eksportu, trzoda chlewna jest w cieniu nierównowagi popytowo-podażowej, a sektor drobiarski dopiero wychodzi z kryzysu spowodowanego epidemią grypy ptaków.

Wołowina wykorzystuje lukę podażową

– Dobra sytuacja branży wołowej wynika z napiętej sytuacji podażowej w Europie i jednoczesnego wzrostu produkcji wołowiny w Polsce – ocenia Grzegorz Rykaczewski, analityk rynków rolnych w Banku Pekao. – Spadki produkcji wśród dotychczasowych europejskich liderów spowodowały pojawienie się luki na rynku, którą w sporej części skutecznie wypełnia polska wołowina. Dopóki tendencja ta się utrzyma, będzie to dobry czas zarówno dla hodowców, jak i przetwórców. Musimy pamiętać, że największą rolę w polskiej branży wołowej odgrywa eksport,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 13231

Wydanie: 13231

Spis treści
Zamów abonament