Producenci mięsa w Polsce borykają się z rosnącymi kosztami
Branża mięsa zmaga się z wieloma wyzwaniami. Perspektywy nie są jednak złe. Nasi producenci mają szansę szerszego wyjścia na rynki zagraniczne.
Kondycji polskiej branży mięsa w Polsce na półmetku tego roku przyjrzeli się eksperci Banku Pekao. Badanie nie dało jednolitego obrazu. Kondycja branży jest bowiem zróżnicowana. Segment wołowiny wykorzystuje dobrą koniunkturę w Europie i wzrost eksportu, trzoda chlewna jest w cieniu nierównowagi popytowo-podażowej, a sektor drobiarski dopiero wychodzi z kryzysu spowodowanego epidemią grypy ptaków.
Wołowina wykorzystuje lukę podażową
– Dobra sytuacja branży wołowej wynika z napiętej sytuacji podażowej w Europie i jednoczesnego wzrostu produkcji wołowiny w Polsce – ocenia Grzegorz Rykaczewski, analityk rynków rolnych w Banku Pekao. – Spadki produkcji wśród dotychczasowych europejskich liderów spowodowały pojawienie się luki na rynku, którą w sporej części skutecznie wypełnia polska wołowina. Dopóki tendencja ta się utrzyma, będzie to dobry czas zarówno dla hodowców, jak i przetwórców. Musimy pamiętać, że największą rolę w polskiej branży wołowej odgrywa eksport,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)
