Ile powinien kosztować cukier?
Cukrownie rozliczają kampanię
Ile powinien kosztować cukier?
Na to pytanie starali się odpowiedzieć wczoraj przedstawiciele Cukrowniczej Izby Gospodarczej. Otóż z kalkulacji przemysłu cukrowniczego wynika, że po bardzo udanej kampanii cena detaliczna jednego kilograma cukru powinna wynosić 2, 3 zł.
Ta cena wynika z następującej kalkulacji: na wyprodukowanie jednej tony cukru zużyto 7, 7 ton buraków cukrowych, za które płacono po 105, 60 zł za tonę. Po dodaniu do tego kosztów zużycia materiałów pomocniczych oraz kosztów energii cieplnej i elektrycznej, a także...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta