Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Białe wino też polifenolowe

06 lutego 1999 | Nauka i Technika | KK

Białe wino też polifenolowe

Wielokrotnie informowaliśmy ozdrowotnym oddziaływaniu czerwonego wina. Tymczasem zfrancuskiego Państwowego Instytutu Badań Agronomicznych (INRA) w Colmar oraz zlaboratorium chemii organicznej Uniwersytetu Ludwika Pasteura w Strasburgu nadeszła wiadomość, że także białe wina z alzackich szczepów winogron -- gewurztraminer, riesling i sylvaner -- konsumowane w umiarkowanych ilościach, zmniejszają ryzyko chorób serca i układu krążenia. Właściwości takie zawdzięcza wino polifenolom, substancjom występującym wyłącznie w roślinach. Z dotychczasowych badań wynika, że polifenole zawarte są głównie w skórce i pestkach winogron. Dlatego sposób produkcji białego wina, polegający na natychmiastowym tłoczeniu soku po zbiorze owoców (czerwone fermentuje z pestkami i szypułkami, tłoczone jest dopiero po kilku lub kilkunastu dniach) -- pozbawia w znacznej części białe wino zdrowotnych właściwości.

napodst.

AFP opr. k. k.

Brak okładki

Wydanie: 1615

Spis treści
Zamów abonament