Białe wino też polifenolowe
Białe wino też polifenolowe
Wielokrotnie informowaliśmy ozdrowotnym oddziaływaniu czerwonego wina. Tymczasem zfrancuskiego Państwowego Instytutu Badań Agronomicznych (INRA) w Colmar oraz zlaboratorium chemii organicznej Uniwersytetu Ludwika Pasteura w Strasburgu nadeszła wiadomość, że także białe wina z alzackich szczepów winogron -- gewurztraminer, riesling i sylvaner -- konsumowane w umiarkowanych ilościach, zmniejszają ryzyko chorób serca i układu krążenia. Właściwości takie zawdzięcza wino polifenolom, substancjom występującym wyłącznie w roślinach. Z dotychczasowych badań wynika, że polifenole zawarte są głównie w skórce i pestkach winogron. Dlatego sposób produkcji białego wina, polegający na natychmiastowym tłoczeniu soku po zbiorze owoców (czerwone fermentuje z pestkami i szypułkami, tłoczone jest dopiero po kilku lub kilkunastu dniach) -- pozbawia w znacznej części białe wino zdrowotnych właściwości.
napodst.
AFP opr. k. k.