Styl życia
- Kuchnia: Sernik na celowniku
- Alfabet wina
- Motoryzacja: Mini na bis KUCHNIA
Fot. A.M.Wolniak, Bartłomiej Zborowski
Sernik na celowniku
Podróżuję po świecie z zawodów na zawody i poznaję różne kuchnie i potrawy. Ale naprawdę lubię serniki - mówi złota mistrzyni olimpijska w strzelaniu.
Renata Mauer
Nie lubię ani wymyślnych, nieznanych dań, ani dziwnych przypraw. Unikam zwłaszcza potraw pikantnych. Najbardziej lubię makarony z różnymi sosami, ale włoska kuchnia niespecjalnie mi odpowiada. Od pizzy włoskiej wolę amerykańską, tę na grubym cieście, z wielkich sieci restauracji. Nie ma więc co ukrywać, że do smakoszy się nie zaliczam. Wiem tyle, że aby żyć, trzeba jeść.
Dość chętnie gotuję, pod warunkiem, że nie muszę się spieszyć. Tak było w domu pod okiem mamy, kiedy do mnie i do mojej młodszej siostry należało pieczenie ciast na święta. Teraz gotowanie to przeważnie tylko codzienny domowy obowiązek. Ale podchodzę do pieczenia i gotowania poważnie, systematycznie i rzeczowo. Jeśli mam czas, wykładam na stół wszystkie książki kucharskie, porównuję przepisy i zawsze coś fajnego sobie znajdę. Najczęściej szukam przepisów na ciasta. Bo tak naprawdę to tylko o niektórych ciastach, a szczególnie o sernikach, mogę powiedzieć, że
...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta