Opinie o gospodarce
- EDMUND SZOT: Polski atut
- JOSEPH STIGLITZ: Zmiana warty w MFW
- MOIM ZDANIEM, JAN KRZYSZTOF BIELECKI: Od Kopenhagi do Kopenhagi
- LISTY Przemysł spożywczy Przekształcenia spowodowały, że krajowe fabryki stały się w dużym stopniu atrakcyjne
Polski atut
EDMUND SZOT
Kiedy rozpoczynała się transformacja ustrojowa w Polsce, nikt zapewne nie przypuszczał, że w wyniku jej Polska stanie się importerem ziemniaków oraz eksporterem kawy i herbaty. Oto jak nieoczekiwane bywają następstwa wprowadzenia gospodarki rynkowej. Jej podstawowa zaleta polega, oczywiście, na czym innym: w następstwie reform udało się w Polsce stworzyć całkiem przyzwoity rynek żywności.
Przemysł spożywczy może być jednym z największych, jeśli w ogóle nie największym polskim atutem po integracji z Unią Europejską. Przemawiają za tym takie przesłanki, jak rzeczywiście dobre bądź na razie tylko potencjalnie dobre zaplecze surowcowe oraz całkiem niezłe już wyposażenie techniczne przedsiębiorstw wielu branż.
Testament Gierka
Przemawia za tym jeszcze jedno: zdaniem ekspertów, około 60 proc. kierunków przetwórstwa żywności w Polsce już jest konkurencyjne wobec zachodu, gdy w pozostałych gałęziach gospodarki warunki te spełnia tylko 24 proc. wyrobów. Tak więc do rangi proroctwa urastają
...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta