Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Kandydat na tygrysa

06 lutego 1995 | Ekonomia | ES

Przemysł spożywczy

Kandydat na tygrysa

Przemysł spożywczy zalicza się do tych dziedzin gospodarki, którym najszybciej udało się wyjść z chwilowego załamania produkcji, spowodowanego przejściem do wolnego rynku. W okresie kilku ostatnich lat produkcja przemysłu rolno-spożywczego wzrasta w tempie około 10 proc. rocznie. Wiadomo także, że wzrośnie siła nabywcza polskiego społeczeństwa oraz zwiększy się eksport. Polskie produkty spożywcze cieszą się coraz większym uznaniem polskich konsumentów, którzy cenią je obecnie wyżej niż produkty z importu. Także za granicą rośnie zainteresowanie polską żywnością.

Do poprawy jakości wyrobów polskiego przemysłu spożywczego przyczyniło się szerokie otwarcie granic na import żywności z zagranicy. W latach 1990 i 1991 import ten...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 397

Spis treści
Zamów abonament