Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Stolnica

23 kwietnia 2004 | Warszawski Informator Rzeczpospolitej | MS
źródło: Nieznane

Stolnica

NOWE MIEJSCE: Trattoria Adagio

Muzyczno-kuchenne powinowactwa

  • Gdzie jadają muzycy jazzowi
  • Polecamy kuchnie orientalne

Adagio to śródziemnomorska trattoria z potrawami włoskimi FOT. BARTŁOMMIEJ ZBOROWSKI

Tempo w kuchni to sprawa pierwszorzędna. Żona Artura Rubinsteina Nela, korzystając z muzycznych doświadczeń w kuchni, pisała: uderzaj [ciasto] lekko, staccato, czubkami palców. W jej słynnej książce ("Kuchnia Neli") aż gęsto jest od oznaczeń wziętych wprost z muzyki. Ciasto drożdżowe uwielbia tempo wolne, czyli po włosku adagio, kruche woli presto - im szybciej się je zagniecie, tym będzie lepsze. Każda kuchnia ma swój puls, swój rytm.

Może z powodu tych muzyczno-kuchennych powinowactw wpadła mi w ucho trattoria o nazwie Adagio. Jest już w Warszawie kilka niewielkich włoskich lokalików Presto - przy Wilczej, Nowym Świecie i Żelaznej. Teraz to muzyczne trio dopełniło Adagio.

Restauracja usadowiła się w jednym z centrów handlowych, w środowisku dla konsumpcji mało przyjaznym i nieciekawym, dodatkowo z widokiem na inne wielkie centra ciągnące się po przeciwnej stronie ulicy. Jest to jednak propozycja kusząca. Twórcami trattorii są właściciele znanego Bouthousu, miejsca smacznego i pysznie położonego nad Wisłą, a szefem obu restauracji...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3210

Spis treści
Zamów abonament