Stolnica
NOWE MIEJSCE: Trattoria Adagio
Muzyczno-kuchenne powinowactwa
- Gdzie jadają muzycy jazzowi
- Polecamy kuchnie orientalne
Adagio to śródziemnomorska trattoria z potrawami włoskimi FOT. BARTŁOMMIEJ ZBOROWSKI
Tempo w kuchni to sprawa pierwszorzędna. Żona Artura Rubinsteina Nela, korzystając z muzycznych doświadczeń w kuchni, pisała: uderzaj [ciasto] lekko, staccato, czubkami palców. W jej słynnej książce ("Kuchnia Neli") aż gęsto jest od oznaczeń wziętych wprost z muzyki. Ciasto drożdżowe uwielbia tempo wolne, czyli po włosku adagio, kruche woli presto - im szybciej się je zagniecie, tym będzie lepsze. Każda kuchnia ma swój puls, swój rytm.
Może z powodu tych muzyczno-kuchennych powinowactw wpadła mi w ucho trattoria o nazwie Adagio. Jest już w Warszawie kilka niewielkich włoskich lokalików Presto - przy Wilczej, Nowym Świecie i Żelaznej. Teraz to muzyczne trio dopełniło Adagio.
Restauracja usadowiła się w jednym z centrów handlowych, w środowisku dla konsumpcji mało przyjaznym i nieciekawym, dodatkowo z widokiem na inne wielkie centra ciągnące się po przeciwnej stronie ulicy. Jest to jednak propozycja kusząca. Twórcami trattorii są właściciele znanego Bouthousu, miejsca smacznego i pysznie położonego nad Wisłą, a szefem obu restauracji...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta