Na zakupy
- Sklep, jakich mało
- Zakupowe nowości
ZAKUPY DLA AMATORÓW SLOW FOOD
W poszukiwaniu utraconego smaku
Frykasom z delikatesów Bliklego wprost trudno się oprzeć FOT. RAFAŁ GUZ
Znużeni monotonią smaków serów, wędlin i pieczywa oferowanych w supermarketach coraz częściej poszukujemy wyjątkowej żywności. Próbujemy odnaleźć naturalne smaki owoców, których wspomnienie pozostało nam z wakacji, odnaleźć potrawy zapamiętane z dzieciństwa. Sklepikarze wychodzą naprzeciw tym oczekiwaniom.
Moda na slow food, żywność nieskażoną masową produkcją, wytwarzaną według starodawnych receptur, dotarła do Warszawy i zdobywa sobie coraz więcej zwolenników. Ruch "Slow food" przyszedł do nas z Włoch, gdzie 18 lat temu powstała organizacja o tej samej nazwie. Zdobycie rekomendacji tego prestiżowego klubu jest bardzo skomplikowane, do tej pory uzyskało ją w Polsce tylko 12 producentów. Ich produkty można kupić w wybranych sklepach, obok innych tradycyjnych polskich wyrobów. W Warszawie powstało kilka miejsc, gdzie możemy zaufać właścicielom w wyborze oferowanej żywności. Tradycyjne staropolskie receptury, żadnych konserwantów i polepszaczy, tylko najwyższa jakość - tym kierowali się, zakładając swoje sklepy.
Tradycja i historia
...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta