Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Silny wypiera słabego

17 czerwca 1995 | Ekonomia | ES

W największej branży przemysłu spożywczego

Silny wypiera słabego

Mimo znacznego w poprzednich latach spadku produkcji przemysłu mięsnego, pozostał on nadal największą branżą spożywczą. Jak podaje raport "Rynek mięsa -- stan i perspektywy", na przemysł mięsny przypada jeszcze ponad 19 proc. całości przychodów przemysłu spożywczego. Jest to więc branża na polskim rynku podstawowa.

Sytuacja przemysłu mięsnego była jednak w ubiegłym roku bardzo trudna. Z jednej strony napotykał on ograniczenia po stronie podaży, gdzie zderzał się z wysokimi cenami skupu, z drugiej strony nękały go ograniczenia popytu, które powodowane były przez wysokie ceny mięsa i przetworów. W rezultacie trzeba było zmniejszać marże przetwórcze i handlowe, i godzić się na straty. Dotyczyło to zarówno wielkich zakładów przemysłowych, jak i małych zakładów prywatnych....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 507

Spis treści
Zamów abonament