Silny wypiera słabego
W największej branży przemysłu spożywczego
Silny wypiera słabego
Mimo znacznego w poprzednich latach spadku produkcji przemysłu mięsnego, pozostał on nadal największą branżą spożywczą. Jak podaje raport "Rynek mięsa -- stan i perspektywy", na przemysł mięsny przypada jeszcze ponad 19 proc. całości przychodów przemysłu spożywczego. Jest to więc branża na polskim rynku podstawowa.
Sytuacja przemysłu mięsnego była jednak w ubiegłym roku bardzo trudna. Z jednej strony napotykał on ograniczenia po stronie podaży, gdzie zderzał się z wysokimi cenami skupu, z drugiej strony nękały go ograniczenia popytu, które powodowane były przez wysokie ceny mięsa i przetworów. W rezultacie trzeba było zmniejszać marże przetwórcze i handlowe, i godzić się na straty. Dotyczyło to zarówno wielkich zakładów przemysłowych, jak i małych zakładów prywatnych....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta