Chude narody
We wszystkich krajach Europy Wschodniej spadło spożycie kalorii, białka i tłuszczów
Chude narody
Społeczeństwa Europy Wschodniej od lat żywią się źle: nieodpowiednio układają swoją dietę, często jedzą zbyt tłusto, zbyt mało zaś zawierają ich posiłki mikroskładników odżywczych. W ciągu ostatnich pięciu lat we wszystkich krajach regionu spożycie kalorii, białka i tłuszczów spadło. Spadły bowiem i dochody ludzi, i produkcja. Z jednej strony mniejsze spożycie obniża odporność na choroby wśród wcześniejszych i nowych biednych. Z drugiej -- część komentatorów twierdzi, że owo obniżenie konsumpcji może mieć korzystny wpływ na zdrowie społeczeństw tej części Europy.
Obiad za oszczędności
Ze spisów powszechnych i badań budżetów rodzinnych wynika, że między 1989 a 1992 rokiem realny przeciętny dochód w Europie Wschodniej na osobę zmniejszył się o 18--39 procent, a tak duże spadki bardzo rzadko zdarzały się w gospodarkach rynkowych. Z wyjątkiem Polski, Albanii i (może) Rumunii trend spadkowy utrzymał się w roku 1993. Wpływ tego obniżenia na spożycie żywności i kaloryczność pożywienia -- aczkolwiek zauważalny -- był w sumie mniejszy od spodziewanego.
Po pierwsze dlatego, że wydatki na osobę zmniejszały się wolniej niż dochody. Dla utrzymania dotychczasowego poziomu konsumpcji wykorzystywano bowiem...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta