Gdzie sianko i wołek
Warto więc zastanowić się, czy nie połączyć przyjemnego z... jeszcze przyjemniejszym i nie wyjechać na święta w góry, nad jeziora lub morze. Przyjemne, czyli świąteczne potrawy i cały nastrój, pozostaną, a dodatkowo będziemy mogli lepiej odpocząć, poznać regionalne tradycje i odetchnąć świeżym powietrzem na długich spacerach lub uprawiając zimowe sporty.
- Przygotowujemy prawdziwe tradycyjne polskie święta, takie jak przed laty, w domowej atmosferze, ze stołem zastawionym dwunastoma wigilijnymi potrawami - zachęca Alicja Lorenz-Łomnicka z pensjonatu Tadeusz w Lanckoronie. To prawdopodobnie najdłużej działający w Polsce pensjonat, należący do tej samej rodziny. Pierwszych gości przyjął w roku 1924.
W pełnym wspomnień rozłożystym budynku czuje się ducha minionych czasów, mieści się tu izba prezentująca zbiory pamiątek związanych z legionami i marszałkiem Piłsudskim.
Moskolicki i ślimakiPodczas świątecznych posiłków goście mają okazję skosztować potraw regionalnych. Na...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta