POLECAMY
W trzeci czwartek listopada co roku na całym świecie rozpoczyna się szaleństwo beaujolais nouveau. To młode francuskie wino jest eksportowane do ponad dwustu krajów. Powstaje w ciągu kilku tygodni od winobrania do butelkowania i natychmiast jest rozprowadzane wśród odbiorców. Beaujolais podaje się lekko schłodzone. Wyzwala to i wzmacnia jego owocowo-kwaskowy, żywy aromat. Najlepiej pić powoli i w umiarkowanych ilościach. Lepiej uważać - młodym winem łatwo się upić, prędko uderza do głowy. Beaujolais nouveau bywa przez koneserów uważane za niewarty uwagi chwyt marketingowy. Bywają jednak różne roczniki. Jakie będzie tegoroczne beaujolais? Okaże się w czwartek.
W restauracji Absynt kieliszek wina będzie kosztował 12 zł, butelka 72 zł. Do wina będą podawane klasyczne lyońskie dania barowe: salade...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta