Kodeks korka i karafki
Jeśli w restauracji pracuje specjalista od win - sommelier‚ spotkamy się z nim tuż po zamówieniu potraw. Wówczas powinien zjawić się przy naszym stoliku z kartą win i spróbować pomóc nam dobrać trunek odpowiedni do przygotowywanego posiłku. Wymaga to od niego sporej elokwencji‚ elegancji‚ a niekiedy nawet szarmanckości. Nie wolno mu narzucać się ze swoimi opiniami‚ lecz jedynie proponować najlepsze połączenia‚ informować o zasobach piwniczki‚ charakterze poszczególnych win i nowych rocznikach. W Polsce spotkamy jeszcze kelnera sommeliera -...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta