Tasmańska deszczówka i smak lodowca
W butelce wody Fiji pochodzącej ze źródła na skraju lasu deszczowego w dolinie Yagara of Viti Levitu na wyspie Fiji jest "deszczówka"‚ która spadła ponad 450 lat temu i od tego czasu była filtrowana przez warstwy krzemionki‚ bazaltu i piaskowca. Norweska woda Voss jest chroniona przed zanieczyszczeniami przez grubą warstwę skał i lodu. To wody artezyjskie‚ czyli gruntowe‚ zamknięte między dwiema warstwami skał nieprzepuszczalnych‚ znajdujące się pod wysokim ciśnieniem hydrostatycznym. Właściwie nie mają kontaktu z powietrzem. Ich wartością jest przede wszystkim krystaliczna...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta