Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Wydatek na obiad to koszt firmy, bo najedzony podwładny lepiej pracuje

21 kwietnia 2008 | Dobra firma | Przemysław Wojtasik

Zatrudniony, który dostanie strawę podczas służbowego spotkania, powinien chętniej wykonywać swoje zadania. Pracodawca może więc odliczyć koszty posiłku

Bez względu na to, czy obowiązek zapewnienia jedzenia pracownikom nakładają na niego przepisy, czy nie. Tak wynika z pisma Ministerstwa Finansów zamieszczonego w Biuletynie Skarbowym nr 6/2007.

Gdy jest obowiązek...

Niekiedy firma jest zobowiązana do wyżywienia zatrudnionych i wtedy nie ma wątpliwości, że może odliczyć koszty zakupów. Z art. 232 kodeksu pracy wynika, że pracodawca musi zapewnić posiłek pracownikom zatrudnionym w szczególnie uciążliwych warunkach, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Szczegółowe zasady określa rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 7995

Spis treści
Zamów abonament