Kuchnia pod mezuzą - Gęś
Wielka kariera gęsi w kuchni koszernej jest jak najbardziej zrozumiała. Tłuszcz z niej wytapiany zastępuje wieprzowy smalec, a z jednej gęsi tego tłuszczu jest całkiem sporo.
Poza tym gęsina jest najbardziej z całego drobiu treściwa, sycąca. Są też cenne i obfite podroby. No i jeszcze pierze, którym dziewczęta wypychały poduszki i pierzyny na swoją wyprawę.Hodowla gęsi była specjalnością Żydów już od średniowiecza, stały się one nieodłącznym elementem krajobrazu każdego sztetł. Przyrządza się z nich mnóstwo ciekawych potraw, z których koronną jest gęś pieczona, najcenniejsza ozdoba...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta