Potrawy z rodowodem
Czy kotlet pożarski (właściwie á la Pożarski) nazwę zawdzięcza bojarowi rosyjskiemu, który w roku 1612 na czele pospolitego ruszenia wyparł wojska polskie z Moskwy, Dmitrowi Pożarskiemu? Istnieje taka wersja pochodzenia tej nazwy. To mielony cielęco-wieprzowy z truflami. Ale częściej mówi się o mielonym z kury, polecanym przez polskiego lekarza Poraja-Pożarskiego. Uciekł on z zesłania po powstaniu styczniowym, z Syberii do Paryża, i otworzył restaurację ze zdrową żywnością ( już wtedy! ). W Peerelu w barze mlecznym jadało się pożarskiego z jajka. Pozostaje jeszcze pytanie o pochodzenie ruskich. Dziś druga część “nazwisk na talerzu”
Sos Cumberland - Król Jerzy V
Sos do zimnej dziczyzny lub wędzonej szynki‚ przygotowany z galaretki z czerwonych porzeczek‚ musztardy‚ soku i skórki pomarańczowej oraz czerwonego wina lub porto‚ pieprzu‚ imbiru. Jedni przypisują go królowi Hanoweru Jerzemu V‚ który abdykując‚ przyjął tytuł księcia Cumberland. Inni uważają‚ że chodzi o trzeciego syna angielskiego króla Jerzego II‚ Augusta‚ zwanego przez Szkotów Rzeźnikiem Cumberland. W czasie walk z rebeliantami jakobińskimi kazał rozstrzelać...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta