Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Zbyt wiele żab na stołach

24 stycznia 2009 | Nauka | Aleksandra Stanisławska
Udka żab  z gatunku termitówka indyjska są przysmakiem europejskich  i amerykańskich restauracji. Niedługo płazy  te mogą trafić  na listę gatunków zagrożonych
źródło: EAST NEWS
Udka żab z gatunku termitówka indyjska są przysmakiem europejskich i amerykańskich restauracji. Niedługo płazy te mogą trafić na listę gatunków zagrożonych

Co roku ludzie zjadają miliard dziko żyjących płazów. Naukowcy ostrzegają, że apetyt na żabie udka doprowadza te zwierzęta na skraj zagłady

– Żabie udka jada się w europejskich stołówkach szkolnych, na azjatyckich targowiskach i w najlepszych restauracjach na świecie – mówi prof. Corey Bradshaw z Adelaide University w Australii. – Te płazy są najbardziej zagrożoną gromadą zwierząt, nękaną przez choroby, zmiany klimatu i utratę siedlisk. Apetyt ludzi na ich mięso jeszcze bardziej utrudnia im życie. Naukowiec uważa, że skala szkód wyrządzanych...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8225

Spis treści
Zamów abonament