Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Nie solić w nadmiarze

18 maja 1996 | Nauka i Technika | TB

Nie solić w nadmiarze

Naukowcy ostrzegają, że spożywanie zbyt dużej ilości soli może prowadzić do nadciśnienia i namawiają do ostrożności, szczególnie w starszym wieku. Raport opublikowany w "British Medical Journal" potwierdza wcześniejsze doniesienia na ten temat. Naukowcy z W. Brytanii, Belgii i Stanów Zjednoczonych apelują o wznowienie międzynarodowej kampanii przestrzegającej ludzi przed nadmiernym soleniem potraw. Zdaniem Malcolma Law z Wolfson Institute of Preventive Medicine, który napisał komentarz do raportu, wysokie ciśnienie nie jest bynajmniej nieuniknioną konsekwencją starzenia, ale ma wyraźny związek z nadmiarem używania soli. Zespół naukowców pod kierunkiem prof. Paula Elliota z londyńskiego Imperial College przebadał 10 tys. osób w 52 krajach i potwierdził występowanie zależności między bogatą w sól dietą a nadciśnieniem, szczególnie tą jego odmianą, która występuje u ludzi starszych.

T. B.

Brak okładki

Wydanie: 755

Spis treści
Zamów abonament