Nie solić w nadmiarze
Nie solić w nadmiarze
Naukowcy ostrzegają, że spożywanie zbyt dużej ilości soli może prowadzić do nadciśnienia i namawiają do ostrożności, szczególnie w starszym wieku. Raport opublikowany w "British Medical Journal" potwierdza wcześniejsze doniesienia na ten temat. Naukowcy z W. Brytanii, Belgii i Stanów Zjednoczonych apelują o wznowienie międzynarodowej kampanii przestrzegającej ludzi przed nadmiernym soleniem potraw. Zdaniem Malcolma Law z Wolfson Institute of Preventive Medicine, który napisał komentarz do raportu, wysokie ciśnienie nie jest bynajmniej nieuniknioną konsekwencją starzenia, ale ma wyraźny związek z nadmiarem używania soli. Zespół naukowców pod kierunkiem prof. Paula Elliota z londyńskiego Imperial College przebadał 10 tys. osób w 52 krajach i potwierdził występowanie zależności między bogatą w sól dietą a nadciśnieniem, szczególnie tą jego odmianą, która występuje u ludzi starszych.
T. B.