Słabe zbiory uderzą po kieszeniach
W grudniu zapłacimy za żywność o około 5 proc. więcej niż przed rokiem – wynika z szacunków „Rz”. Ceny napędzają rekordowo drogie warzywa i owoce. Kolejnej fali podwyżek możemy się spodziewać w 2011 roku
– W czwartym kwartale ceny żywności przyspieszą – uważa Marta Skrzypczyk, kierownik Zespołu Analiz Rynków Rolnych w Banku BGŻ. Pięciu ekonomistów, z którymi rozmawiała „Rz”, uważa, że w grudniu zapłacimy za produkty spożywcze średnio o ok. 5 proc. więcej niż przed rokiem. To znacznie więcej, niż jeszcze niedawno szacowali analitycy. Pod koniec 2009 r., który zakończył się zwyżką cen o 3,4 proc., prognozowali, że w grudniu 2010 r. zapłacimy za żywność od 1 do 3,3 proc. więcej. Większe podwyżki prognozował tylko we wrześniu tego roku Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
– Spodziewamy się, że w najbliższych miesiącach do wzrostu rocznej inflacji w największym stopniu przyczynią się właśnie wyższe ceny żywności – uważa Maja Goetting, główny ekonomista Banku BPH.
Duża zwyżka to efekt rekordowych cen surowców i w Polsce, i na świecie. – Zwyżkom na rynku surowcowym sprzyjają m.in. rekordowo niskie stopy procentowe w Stanach Zjednoczonych i poszukiwanie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta