Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Społeczny apetyt na kanapki

29 stycznia 2011 | Styl życia | Renata Mazurowska
Tomasz Sobierajski
autor zdjęcia: Rafał Guz
źródło: Fotorzepa
Tomasz Sobierajski
źródło: Corbis

O tym, co Polacy jedzą w pracy i jak jedzenie wpływa na nasze kulturowe DNA – mówi socjolog Tomasz Sobierajski

Rz: Czy jeśli powiem panu, co jem, będzie pan mógł stwierdzić, jakim jestem człowiekiem?

Tomasz Sobierajski: Będę mógł zbudować pani charakterystykę na podstawie menu, jakie mi pani przedstawi, spróbować „odbudować” pani kulturowe DNA. I tak może zrobić każdy z nas. Bo każdy z nas określa się przez jedzenie bądź przez niejedzenie.

Tym się zajmuje socjologia jedzenia?

Francuski socjolog Claude Fischler twierdzi, że jedzenie to most między naturą i kulturą. Jako działanie pozwala na odkrycie społeczeństw pod nowym, ciekawym kątem. Mnie, socjologa, interesuje, co jemy, kiedy jemy, jak jemy i dlaczego jemy. Jednym słowem biorę pod lupę nasz społeczny apetyt. Przy czym jedzenie to nie tylko konsumpcja – dla przyjemności bądź dla zaspokojenia fizjologicznych potrzeb. To również produkcja i dystrybucja. Spory obszar, który wymaga wnikliwych badań. Czy ma pani swoją ulubioną potrawę?

Nie będę oryginalna – domowy rosół.

Większość z nas ma taką potrawę. Poprawiamy sobie samopoczucie, myśląc o ulubionym jedzeniu lub o nim marząc.

Określone zapachy i smaki przywołują wspomnienia. Wracamy myślami do domu...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8839

Spis treści
Zamów abonament