Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Z mrożonki taniej niż w stołówce

08 lipca 2011 | Prawo | Monika Pogroszewska

Tylko sprzedaż posiłków zamrożonych i zapakowanych próżniowo lub w puszkach podlega 5-proc. VAT.

Dania oferowane w bufecie na wynos są objęte stawką 8-proc. Wynika tak z interpretacji Izby Skarbowej w Poznaniu.

Sprawa dotyczyła firmy, która chce sprzedawać gotowe posiłki. Dyrektor izby uznał, że 5-proc. stawka obejmuje wyłącznie dostawy dań gotowych, które zostały zamrożone, lub zapakowanych próżniowo albo w puszkach, z przeznaczeniem na sprzedaż. Chodzi o towary, które mają dłuższy termin przydatności do spożycia, ale wymagają podgrzania, umieszczenia w kuchence mikrofalowej lub smażenia. Wyższa, 8-proc. stawka obowiązuje na dania gotowe do spożycia bezpośrednio po zakupie.

numer interpretacji ILPP1/443-547/11-2/MK

Brak okładki

Wydanie: 8973

Spis treści
Zamów abonament