Mocna, czarna i wyzywająca
Najstarsze używki, najnowsze badania
Mocna, czarna i wyzywająca
Herbata jest najstarszym spożywanym przez człowieka napojem zawierającym kofeinę. Istnieją dowody, że pił ją już w 2737 roku p. n. e. chiński imperator Shen Nung. W 100 ml naparu z liści herbaty znajduje się od 20 do 110 mg kofeiny. Smakosze powiadają, że powinna odznaczać się przezroczystością, żywością barwy, bukietem aromatu i mieć cierpkawy smak. Krótko parzona działa pobudzająco, podobnie jak kawa. Nie powoduje jednak takiego spustoszenia w organizmie jak kofeina zawarta w kawie.
Zwolennicy czarnego eliksiru powołują się na najnowsze badania amerykańskich uczonych o antydepresyjnym wpływie kawy na nasz organizm. Chroni ona przed myślami samobójczymi i odgania stresy.
Pierwszy polski "Kafenhaus"
Już w VI wieku n. e. mieszkańcy Afryki żuli owoce kawy. Gorący napój sporządzony z parzonych ziaren tej rośliny oraz wino z sfermentowanych jej owoców pijali żyjący w tym okresie w Etiopii Arabowie. W XI w. w Mekce, Damaszku i Konstantynopolu pojawiły się pierwsze publiczne "pijalnie kawy". W XV w. kawa dotarła do Wenecji, w XVII odkryli ją kupcy angielscy.
W Europie cieszyła się dużym powodzeniem. Aby...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta