Szkodniki pod specjalnym nadzorem fachowców
Usługi DDD | Fachowe monitorowanie sklepu spożywczego o powierzchni ok. 100 mkw. kosztuje nie mniej niż 100 zł miesięcznie. Ale znalezienie firmy, która podejmie się tego za 20 zł, też jest możliwe.
Wiosna i związany z nią wzrost temperatury sprzyja nie tylko słowikom i motylom, ale także szkodliwym owadom, gryzoniom i bakteriom. Drobnoustroje chorobotwórcze, insekty, szczury żyją wszędzie tam, gdzie mieszkają i pracują ludzie, w tym w pomieszczeniach produkcyjnych, w sklepach, magazynach i biurowcach. Mogą one powodować poważne straty gospodarcze oraz stanowić zagrożenie sanitarne.
Walka z nimi to poważny problem w wielu firmach produkcyjnych i handlowych, zwłaszcza w branży spożywczej. Mówi się jednak o nim niewiele. To kwestia poniekąd wstydliwa, wymagająca dyskrecji z uwagi na interesy i image firmy. Dlatego m.in. znaczna część przedsiębiorstw próbuje radzić sobie z insektami czy gryzoniami na własną rękę. Z lepszym lub gorszym skutkiem. Wbrew temu, co się bowiem sądzi, skuteczne zwalczanie szkodników wymaga sporej wiedzy i doświadczenia.
– Trzeba wiedzieć, jakich środków użyć, i w jaki sposób je stosować w zależności od rodzaju owadów czy gryzoni oraz warunków panujących w różnych pomieszczeniach. Wymaga to znajomości biologii, ekologii oraz społecznych zachowań szkodników – podkreśla Andrzej Kolasiński, właściciel firmy Evander w Pruszkowie, od 30 lat w branży.
Pod znakiem 3D
Od kwalifikacji i doświadczenia zależy nie tylko skuteczność zabiegów, ale i bezpieczeństwo ludzi w obiektach, gdzie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta