Cydr zmieni Polaków
Rozmowa | Elżbieta Pawłowska, współorganizatorka Polskiej Rady Winiarstwa
Rz: Cydr, sidra, jabłecznik... wino jabłkowe podbija polski rynek. Jabłka to dobry surowiec na wino?
Elżbieta Pawłowska: Bardzo dobry. Mamy w Polsce naprawdę dużo jabłek, i to dobrych odmian. Są one wysokiej jakości i mają odpowiedni stosunek cukrów do kwasu – nie są ani mdłe, ani za słodkie. Jabłka i inne owoce mają jednak mniejszą zawartości ekstraktu niż winogrona, więc jeśli chce się uzyskać mocniejsze wino owocowe, to proces fermentacji należy wspomóc cukrem....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta