Opakowania, które niszczą zdrowie
Otyłość i cukrzyca to efekty powszechnego stosowania dwóch środków chemicznych w produkcji pojemników na żywność.
Ftalany i bisfenol A kolejny raz znalazły się pod lupą naukowców. Pierwsza grupa substancji chemicznych wykorzystywana jest do zmiękczania plastiku – w tym również opakowań mających kontakt z żywnością. Bisfenol A także jest używany do produkcji opakowań z tworzyw sztucznych oraz do wyściełania puszek i kartonów.
Ich wpływ na ludzki organizm od lat badają...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta