Boję się wafelków
Grillowane mięso też może zawierać szkodliwe substancje, a zajadamy się nim bez opamiętania, pełni lęku przed „chemią” w pożywieniu.
Nasz modny narodowy napój pija pani tylko z ekspresu, gardząc wersją instant...
Bożena Waszkiewicz-Robak, technolog żywności: Rozpuszczalna kawa? Nigdy w życiu! Ani sypka, ani granulowana.
To snobizm czy kwestia smaku?
Raczej rozsądek i strach. Czy wie pani, jak powstaje taka kawa? Zielone ziarna pali się i praży, wydobywając z nich – to prawda – cudowny bukiet aromatów. Ale potem przygotowuje się napar i poddaje go długiemu suszeniu. A wtedy wysoka temperatura i dostęp powietrza wywołują setki reakcji, w których powstaje cała masa technologicznych zanieczyszczeń. Doliczono się w takiej kawie nawet czterech tysięcy dodatkowych związków. Po wysuszeniu granuluje się ją lub instantyzuje, co jest już bez znaczenia. Polecam za to kawę liofilizowaną.
Czyli?
Napar suszony jest specjalną metodą, w której wodę usuwa się z niego w stanie zamrożenia i pod zmniejszonym ciśnieniem. Nie ma żadnych ubocznych reakcji i dodatkowych związków, a wszystkie składniki odżywcze zostają zachowane. Taka kawa jest zdrowa i bezpieczna. Co więcej, wiernie odzwierciedla tradycyjny napar, a smakuje co najmniej nie gorzej niż on.
Przed naszą rozmową zrobiłam solidne sprawunki z obawy, że...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta