Ogóreczki palce lizać
Obyczaje | Marynaty, konfitury, smalec – szerzy się moda na domowe przetwory.
„Kupiłem sobie sztucznego masła, sztucznego sera, sztucznego ciasta, gotowa już cała kolacja, moja kolacja to imitacja" – tak śpiewał zespół T. Love dwie dekady temu. Teraz – jak twierdzi Eleonora Trojan, guru domowych wyrobów – „mija zachłyśnięcie się cywilizacją z jej sztucznością i ucieczką od naturalnej prostoty. Syntetyczne jedzenie i witaminy w pigułkach mają coraz mniej powabu, a konserwanty odstraszają".
Nie należy oczekiwać, że nastąpi masowe zrywanie dachówki z domów i zastępowanie jej słomianymi strzechami, pod którymi „kobiety pracujące" w zimowe wieczory będą łuskać groch i udeptywać kapustę w beczkach,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta