Jeden stek dziennie nikomu nie zaszkodzi
Rozmowa: Aleksandra Czarnewicz-Kamińska, dietetyk
Rz: Polacy znowu chętniej sięgają po mięso. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa w tym roku jego spożycie wzrośnie pierwszy raz od 2008 roku i dalej będzie rosnąć. Czy mięso jest nam niezbędne w codziennej diecie?
Aleksandra Czarnewicz-Kamińska: Każde chude mięso będzie w diecie wskazane. Oczywiście mięso czerwone będzie bardziej wskazane niż białe ze względu na większy udział żelaza, czyli tego, czego nam bardzo często brakuje. Wieprzowina, wołowina jest wskazana, ale chuda.
To...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta