Niskie ceny zaostrzyły apetyt Polaków na mięso
Żywność | Po latach spadków znów jemy więcej mięsa. W 2015 r. będzie podobnie.
Beata Drewnowska
71 kg mięsa i podrobów zje przeciętny Polak w 2014 r. To o 3,5 kg więcej niż przed rokiem. W 2015 r. krajowy popyt ma być jeszcze większy i sięgnie 72 kg per capita – prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).
Wyraźne odbicie – które następuje po sześciu latach spadków – zawdzięczamy głównie większemu apetytowi na wieprzowinę. W 2013 r. jej spożycie wynosiło 35,5 kg na osobę. W 2014 r. zwiększy się o 3 kg, a w przyszłym dołożymy do tego kolejne 0,5 kg.
Trudniej o eksport
–...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta