Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Niskie ceny zaostrzyły apetyt Polaków na mięso

14 listopada 2014 | Ciekawa ekonomia
Wieprzowina wciąż najpopularniejsza
źródło: Rzeczpospolita
Wieprzowina wciąż najpopularniejsza

Żywność | Po latach spadków znów jemy więcej mięsa. W 2015 r. będzie podobnie.

Beata Drewnowska

71 kg mięsa i podrobów zje przeciętny Polak w 2014 r. To o 3,5 kg więcej niż przed rokiem.  W 2015 r. krajowy popyt ma być jeszcze większy i sięgnie 72 kg per capita – prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).

Wyraźne odbicie – które następuje po sześciu latach spadków – zawdzięczamy głównie większemu apetytowi na wieprzowinę. W 2013 r. jej spożycie wynosiło 35,5 kg na osobę. W 2014 r. zwiększy się o 3 kg, a w przyszłym dołożymy do tego kolejne 0,5 kg.

Trudniej o eksport

–...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9991

Wydanie: 9991

Spis treści

Publicystyka, Opinie

Biznes Trendy

Media planet

Zamów abonament