Almodi Petit Red
Kto nie boi się wyjść poza utarte winne szlaki, pewnie wznosił toast za nowy rok nie szampanem, ale równie elegancką katalońską cavą.
Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni
Tradycjonalistom (i snobom) przypomnę tylko, że cava to nie żadna kopia czy podróbka trunku z Szampanii. To jego zadziorna kuzynka, produkowana tą samą méthode champenoise, ale z innych odmian winogron – macabeo, parellady i xarel-lo. W rezultacie nasza Katalonka ma miły owocowy smak i charakterystyczny, delikatnie maślany lub, jak to wolą inni, tostowy zapach. I to w jej ojczyźnie dzisiaj się zatrzymamy.
Katalonia to nie tylko Priorat z jego najwyżej (DOC – Denominación de Origen Calificada) sklasyfikowanymi winami czy Penedes. Oprócz nich to...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta